Passa al contingut principal

'Ioga' o 'yoga': com s'escriu en català?

Cada cop que algú em pregunta pel domini web de la plataforma (www.iogaacasa.cat), puntualitzo amb èmfasi que "ioga" va amb i llatina, ja que diverses persones m'han dit que no podien trobar la web o l'Instagram, i és perquè esrivien "yoga" amb y grega, com en castellà.
Des dels inicis del projecte vaig tenir molt clar que volia que fos en la meva llengua materna, per això, vaig escollir la paraula ioga enlloc de yoga, tot i que la segona sigui molt més popular i mediàtica per la influència del castellà i de l'anglès.
Arrel d'això, m'he animat a re-connectar amb la meva vena filològica (molta gent ho desconeix, però vaig estudiar filologia catalana, tot i que mai he exercit oficialment de professora i molts dels coneixements adquirits durant la carrera se m'han anat esborrant, així que demano perdó per avançat si escric alguna barbaritat, hehe 😅) per crear una entrada al blog parlant de l'etimologia de la paraula ioga i, perquè no, del concepte en general.

Quins són els orígens del mot ioga i què significa?

La paraula 'ioga' prové del sànscrit योग, escrit fonèticament i pronunciat com a [ i o γ a ]. El seu origen etimològic és 'iug', que significa 'unió'. En català, 'iug' evolucionà cap a 'jou' que, segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), en la seva primera accepció significa: 

"Peça de fusta amb què dos animals, especialment bous, són junyits pels caps o bescolls a l’arada, al carro."

És el mateix significat que se li atribueix a la paraula sànscrita, la qual fa referència a l'instrument que uneix dos animals, normalment usats per llaurar.
A partir d'aquest mot, se'n deriven altres paraules com cònjuge o conjugació, les quals mantenen la relació amb el significat primari d'unir.
Així doncs, el jou s'identifica amb una peça d'unió, el qual ens transporta al significat primer el ioga: unió, fent referència a l'objectiu final d'aquesta filosofia d'unificar l'ésser amb el tot.

Com es transcriu la paraula ioga en català i en d'altres llengües?

Com el sànscrit és una llengua amb una tipografia completament diferent a les llengües llatines, cada idioma ha adaptat el mot ioga la seva escriptura, per tal que concordi amb la fonètica i la grafia pròpies. És per això que llengües com l'anglès i el castellà han usat la y grega com a primera lletra, tal com ho fan amb totes les paraules iniciades per [i] i seguides d'una vocal: en castellà tenim yogurt, yema, yunco, y..., i en anglès year, young, youth, you, entre d'altres.
En català, però, no existeix cap paraula que s'inicie amb y grega, és més, només usem aquesta lletra com acompanyament de la n per formar ny. Per tant, en català les paraules que s'inicien pel fonema [i] seguit de vocal, s'escriuen amb i llatina, en posem alguns exemples: iogurt, iode, , io-io, iuca, iaia, iac...
Així doncs, entenent aquesta qüestió, podem comprendre fàcilment que la paraula ioga s'escrigui amb i llatina en català.

El TERMCAT normativitza el vocabulari del ioga

Per mantenir viva una llengua, és important que les paraules estrangeres es tradueixin i s'adaptin a la seva fonètica i grafia. És per això que, vist l'augment d'adeptes a la pràctica del ioga, fa poc temps (al 2019) el TERMCAT (Centre de terminologia de la llengua catalana) va publicar un diccionari en línia amb l'adaptació al català de molts mots del camp del ioga.
Es tracta d'un treball minuciós, aconseguint mantenir la fonètica original de les paraules escrivint-les amb les grafies pròpies del català. Per exemple: s'estableix que la paraula àssana porta accent obert a la primera a, ja que és esdrúixola, i que va amb doble s, ja que és una esse sonora.
Si tens curiositat per entendre una mica més per què s'han utilitzat unes lletres o unes altres, et deixo l'enllaç als criteris usats:


També et deixo l'enllaç al diccionari i el pòster de presentació del treball realitzat per l'equip del TERMCAT.


Pòster de presentació del treball

Per acabar l'article, m'agradaria remarcar el compromís del projecte Ioga a casa amb la cultura i el manteniment, cura i promoció de la nostra llengua. Així que, si alguna persona més experta que jo observa que m'equivoco, estaré encantada d'aprendre i corregir 😊

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Com iniciar-te en el ioga des de casa si ets principiant

Molts són els que es volen iniciar en el mon del ioga i decideixen fer-ho des de la comoditat de casa seva, a través de vídeos i tutorials . Però, saps com començar a practicar ioga si ets principiant? Encetem el blog responent a una de les preguntes més recurrents d'aquells que s'aproximen al ioga amb curiositat i cert desconeixement. Molts són els que penses que el ioga no està fet per ells, ja que es consideren poc o gens flexibles; però el ioga no és qüestió de flexibilitat sinó que va molt més enllà. El ioga és una filosofia mil·lenària que té per objectiu unir el cos, la ment i l'esperit ; per tant, el fet de ser flexible o no dista molt dels motius pels quals el ioga va formar-se. En realitat, la pràctica física ( àssana  és el nom en sànscrit per a 'postura') és només una petita part del ioga, un esglaó més en el camí cap a la il·luminació o samadhi . Per què vols practicar ioga? Sabent això, hem d'intentar deixar l'ego a un costat i preguntar-no

Cinturó de ioga: com usar-lo?

Molt usat en estils com el ioga Iyengar , el cinturó ens pot ajudar en diferents aspectes de la pràctica, donant-nos la possibilitat d'adaptar les postures a les nostres necessitats (de la mateixa manera que ho fan altres suports com els blocs, la cadira o les mantes). Com ha de ser el cinturó de ioga? Com diu la dita, "millor que en sobri que no que en falti", i així passa amb el cinturó de ioga: millor que sigui una mica més llarg que no que se'ns quedi curt. Una mida adequada amb la qual segurament podràs fer tots els exercicis és 250 cm . Tot i això, si no ets una persona molt alta, amb un de 230 cm o inclús de 200 cm et serà suficient. El material més adequat és el cotó , millor que els teixits sintètics. I, finalment i per la meva experiència, la tanca més adequada és la metàl·lica de doble anella semi-esfèrica, com la de la imatge: N'hi ha que porten una tanca també metàl·lica però rectangular , amb una barra intermèdia mòbil. Tal com he comentat, per la m